Tweedy, Browne – al 25 jaar aandeelhouder van AkzoNobel – heeft in een brief aan RvC-voorzitter Antony Burgmans keihard uitgehaald naar Akzo’s weigering om met PPG in onderhandeling te gaan.
In de een brief, die door Tweedy, Browne zelf openbaar is gemaakt, rekent Roger de Bree, analist van het bedrijf, op vileine wijze af met de prestaties van AkzoNobel in de 25 jaar dat de vermogensbeheerder aandeelhouder (nu een belang van ongeveer 1 procent) in het bedrijf is.
“Het is helaas geen vruchtbare ervaring geweest om 25 jaar aandeelhouder te zijn geweest en ons geduld is flinterdun”, schrijft De Bree. “Volgens onze berekeningen is de waardegroei van AkzoNobel nauwelijks hoger dan de inflatie. De reden om te blijven investeren was een constante onderwaardering van het bedrijf.”
Een belegging in PPG had in de afgelopen 25 jaar een stuk beter uitgepakt, stelt De Bree vinnig: “Als we ‘redelijk geprijsde’ PPG-aandelen in plaats van ‘goedkope’ AkzoNobel-aandelen hadden gekocht in 1992, hadden de mensen die hun spaar- en pensioenvermogen aan ons hebben toevertrouwd nu 50 procent meer geld gehad.”
‘Barbaren komen alleen aan de poort van zwakke kastelen’
Dat AkzoNobel nu onder druk staat door de toenadering van PPG heeft het verf- en chemieconcern aan zichzelf te danken, stelt De Bree. “Als alles goed was geweest bij AkzoNobel, was er nu geen reden geweest voor archaïsche anti-overnamemaatregelen en het hinderen van aandeelhouders door het bestuur […] De onderliggende omzetgroei zou een stuk hoger zijn geweest dan de gemiddelde 1,3 procent over de laatste 10 jaar […] AkzoNobel-aandelen hadden op eigen kracht op 95 tot 100 euro gestaan.”
Dan was een overnamebod dus niet aan de orde geweest. De Bree: "In die situatie was een bod van PPG onwaarschijnlijk geweest: er zou niks te winnen zijn geweest. Maar dat is niet het geval en het gaat niet allemaal goed. Is de schade door AkzoNobel zelf toegebracht? Komen barbaren alleen rammelen aan de poorten van zwakke kastelen? Het lijkt er zeker op. De toenaderingspoging van PPG zorgde ervoor dat Akzo's aandelenprijs omhoog ging, niks meer en niks minder."
De Bree neemt ook de gedachte dat AkzoNobel beter is voor de eigen werknemers op de korrel. Het personeelsbestand van de Nederlanders is de laatste jaren hard teruggelopen, terwijl bij PPG steeds meer mensen in dienst zijn gekomen, stelt de analist.
Corporate governance van AkzoNobel is een 'hoax'
PPG vindt dat de afwijzingen van AkzoNobel getuigen van slechte 'corporate governance'. Daar sluit De Bree zich bij aan: "Betekent Nederlandse corporate governance dat degenen die het voor het zeggen hebben het altijd beter weten. Laten we eerlijk zijn en het voorstel ter stemming te brengen om elke verwijzing naar corporate governance uit het jaarverslag te schrappen. Want de laatste weken hebben aangetoond dat het toch een hoax is."